Wednesday 29 February 2012

Ginger Chicken / Ayam Masak Halia


Bahan bahan nyer:)
  1. 1 keping dada ayam di hiris nipis
  2. 4 biji cendawan butang dihiris ( wani guna yang dalam tin jer)
  3. 4-5 tangkai daun bawang dipotong panjang-panjang
  4. 3 cm halia muda di hiris bulat
  5. 3 biji bawang putih di cincang halus
  6. Sedikit minyak utk menumis
Bahan sos utk dicampur sekali :-

  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan
Cara-cara nyer :)

  1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis halia dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan daging ayam dan cendawan dan gaul sebati. Biarkan selama 5 minit.
  3. Masukkan campuran bahan sos tadi dan gaul rata.
  4. Tunggu sehingga daging masak (pastikan api tidak terlalu panas), Masukkan daun bawang tadi gaul sebati dan tutup api.
  5. Hidangkan panas.


Creamy Butter Prawn / Udang Mentega Berkrim



Bahan-bahan nyer :)

  • 500 gram Udang saiz sederhana ( dibersihkan dan tinggalkan kulit bahagian ekor  nyer)
  • 5 biji bawang putih dicincang halus
  • 2 tangkai dau kari
  • 5 biji cili api dihiris halus ( boleh tambah kalau nak pedas lagi)
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 1/2 cawan susu cair
  • Garam secukup rasa


Cara-cara nyer :)
  1. Bersihkan udang, toskan air, gaulkan sebati dengan tepung jagung, sedikit garam, dan lada sulah. Ketepikan selama 15 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang tersebut dan toskan minyak, ketepikan.
  3. Didalam kuali yang lain, cairkan butter atas api yang sederhana, tumiskan bawang putih dahulu sampai naik bau, masukkan cili api dan daun kari.
  4. Tumis sebentar dan masukkan susu cair tadi dan kacau.
  5. Biarkan sos menjadi pekat dan masukkan udang dan gaul sebati
  6. Tutup api dan hidangkan panas.



Wednesday 22 February 2012

Puree dan Masala Kentang





Bahan-bahan nyer :)

Puree

· 2 cawan tepung gandum diayak
· 1 cawan air ( adjust ikut kuantiti tepung)
· 2 sudu makan minyak jagung (boleh guna minyak masak biasa)
· 1 sudu kecil garam
· Minyak untuk mengoreng

Cara -cara nyer :)

1.      Gaulkan sekali tepung gandum, garam dan minyak masak.
2.      Masukkan air dan uli perlahan sampai menjadi doh yang lembut.
3.      Bahagi kan doh kepada 8 bulatan yang sama saiz nyer.
4.      Tutup kan dengan kain lembap lebih kurang 30 minit
5.      Canaikan bulatan tadi menjadi leper (jangan canai terlalu nipis)
6.      Panaskan minyak ( pastikan minyak lebih dan separuh kuali dan cukup panas nyer ) dan goreng puree tadi, tunggu sehingga ia kembang dan naik.
7.      Terbalikkan puree dgn perlahan. Tunggu sehingga mask.
8.      Angkat dan toskan minyak.


Masala Kentang

· 2 biji ubi kentang saiz besar dipotong dadu
· 1/2 biji carrot dipotong dadu
· 1 biji tomato dipotong dadu
· 1 tangkai daun kari
· 1 sudu kecil halba campuran
· 1 biji bawang besar dipotong dadu
· 1 biji cili hijau dihiris
· 1 sudu kecil jintan manis dikisar halus
· Garam secukup rasa
· Minyak untuk menumis
· 1/2 sudu kecil serbuk kunyit



Cara-cara nyer :)

1.      Panaskan kuali, tumiskan halba campuran, bawang besar, cili hijau dan daun kari sampai naik bau.
2.      Masukkan tomato dan kacau.
3.      Masukkan kentang dan carrot dan serbuk kunyit dan gaulkan sebati.
4.      Masukkan air secukup nyer. Tunggu sehingga kentang empuk.
5.      Perasakan dengan garam. Masukkan jintan manis yang dikisar kacau dan tutupkan api.
6.      Sedia di hidang bersama puree tadi :)





Tuesday 7 February 2012

Kari Ayam Kampung



Bahan-bahan nyer...:)

1 kilo ayam kampung dibersihkan dan dipotong kecil
2 biji kentang dibelah empat
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili hijau dibelah dua
3 sudu besar serbuk kari ayam*
1 sudu kecil serbuk cili*
1 sudu kecil serbuk kunyit* ( * dicampur sekali )
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Bahan untuk menumis:-
2 cm kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 bunga cengkih
1 tangkai daun kari
Bahan kisar:-
7 biji bawang kecil
2 batang serai
5 cm halia
3 biji bawang putih





















Cara-cara nyer..:)
1.  Bersihkan ayam, potong kecil, ditambah sedikit air, sedikit serbuk kunyit dan garam, masak
     dalam presure cooker selama 10 minit dan ketepikan.
2.  Panaskan kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih hingga naik bau dan
     diikuti dengan bahan kisar tadi dan tumis hingga naik bau.
3.  Masukkan ayam dan kacau rata,
4.  Masukkan serbuk rempah (serbuk kari ayam, serbuk cili, serbuk kunyit) dan kacau rata.
5.  Campurkan sedikit air dan biarkan rempah sebati dengan daging.
6.  Masukkan kentang dan tomato dan tambahkan air (cukup sekadar menutupi ayam
     tadi).
7.  Tunggu sehingga kentang empuk dan kari menjadi sedikit pekat, kurangkan api
8.  Perasakan dengan garam secukup nyer dan tutup api.



Agar-Agar Pandan Bersantan



Bahan-bahan nyer :-)

1 paket agar-agar
1 cawan santan
3 helai daun pandan (dicarik dan disimpul)
700 ml air
5 sudu besar gula
Beberapa titik pewarna hijau
Secubit garam

Cara-cara nyer :-

  1. Panaskan air, masukkan agar-agar dan daun pandan. Tunggu sehingga agar-agar cair.
  2. Masukkan gula dan garam.
  3. Ambil 3/4 daripada air agar-agar tadi dan tapiskan.Campurkan sedikit pewarna hijau.
  4. Tuangkan ke dalam acuan yang disukai dan masukkan ke dalam peti sejuk. tunggu sehingga agar-agar mengeras sedikit.
  5. Panaskan semula air agar-agar yang selebih nyer tadi sehingga cair tutup api dan campurkan dengan santan.
  6. Tuangkan cairan agar-agar santan keatas lapisan agar-agar yang mengeras sedikit tadi.
  7. Biarkan sejuk dan hidangkan.