Monday 5 March 2012

Eggless Fruit Cake / Kek Buah

Terima kasih banyak2 kat DayangJack http://dayangjack.blogspot.com/, kerana sudi share resepi nie yer...dan tidak lupa pula pada "Love" yang kenalkan blog DayangJack kat wani yer...Berkali2 wani cuba resepi kek buah dari pelbagai sumber resepi tapi hasil nyer kurang memuaskan...tapi resepi dayang nie mmg best sesangat...kek nyer sangat sedap & moist dan tak rugi di cuba...Izinkan saya copy paste resepi yer Dayang sbb mmg sama jer bahan nyer cuma wani edit sedikit jer...
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang http://dayangjack.blogspot.com/

Loyang 20-22 cm
Bahan A :
  • 360 g tepung gandum (ayak 3 kali)
  • 2 sudu kecil baking powder (diayak)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
  • 1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis - optional
  • 125 ml jus oren (Wani guna jus sunquick)
Bahan B :
  • 250 g mentega 
  • 300 g mix fruits (dihiris halus atau dicincang)
  • 250 ml susu cair
  • 170 gula kastor (boleh juga guna brown sugar) 
  • 2 sudu besar susu pekat manis atau golden syrup
Bahan untuk taburan : 30 g badam cincang - optional
Cara-cara :
  1. Bahan B : Satukan semua bahan kecuali mix fruits ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sebati. Tutupkan api dan terus masukkan mix fruit. Gaulkan. Selepas itu, sejuk/rendamkan selama 4 jam atau boleh juga disimpan semalaman.
  2. Bahan A : Ayakkan kesemua bahan kecuali jus oren ke dalam mangkuk pengadun. Kemudian dikacau rata. Barulah disatukan dengan Bahan B tadi. Sebatikan dengan senduk kayu atau spatula sahaja.
  3. Akhir sekali barulah dimasukkan jus oren. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan dengan mentega dan ditaburkan dengan sedikit tepung (jika suka, guna loyang yang mempunyai lubang di tengahnya atau loyang chiffon supaya kek masak sempurna dan tidak mendap di bahagian tengahnya). 
  5. Kemudian taburkan badam cincang jika suka. 
  6. Bakarlah selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160-170C (kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing).
  7. Setelah masak, keluarkan dari oven. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.



2 comments:

  1. Wow finally! Thank God I recommended Kak DJ's. Sure no regrets...hehe :)

    For someone like me who don't prefer fruit cake will fall for yours la dear. Seriously it looked so perfect ;)

    ReplyDelete
  2. It taste so good & perfect da...tak puas uh....wanna to bake again...Kak DJ's blog is awesome dear...:)

    ReplyDelete