Sunday 18 December 2011

Moist Banana Cake/ Kek Pisang







BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovellete
150 g gula halus 
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk*
100 g minyak jagung* (* disatukan)
225 g pisang emas dilecek

3-4 titik esen pisang
badam cincang untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenserkan tin kek size 9x9, Alaskan dasar tin dgn kertas minyak, lenserkan juga kertas minyak tersebut. Ketepikan.

2. Putar gula dengan ovellete hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan mentega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Taburkan badam cincang. Bakar 45-50 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

2 comments:

  1. its looks delicious.. and my tummy feel hungry.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Hi Jujue...will reserve some for u next time..hehehe...thanks ya :)

    ReplyDelete