Resepi dari : http://noreen-homecooking.blogspot.com/
Bahan-bahan:
200gm ubi kentang
200gm udang
2 tangkai cili merah - dicincang halus
2 pokok daun bawang - dicincang/dihiris halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam/ putih
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa
1 biji telur - dipukul sedikit
minyak untuk menggoreng
cara:
-rebuskan ubi kentang dan lecekkan menjadi halus (jangan rebus terlalu lembut sangat)
-cincangkan udang sehingga kasar
-satukan ubi kentang lecek, udang, cili merah, daun bawang, serbuk lada hitam/ putih dan garam secukup rase ke dalam mangkuk besar
-gaulkan sehingga sebati
-kemudian bentukkan adunan menjadi bulat dan leper
-lakukan sehingga habis
-panaskan minyak di dalam kuali (pastikan minyak terendam supaya tidak perlu diterbalikkan pergedil tadi takut nanti terburai isinya)
-celupkan satu persatu adunan tadi ke dalam telur dan gorengkan dengan api perlahan sehingga masak dan keperangan
-angkat dan toskan
-hidangkan dengan sos cili atau dengan nasi putih bersama lauk pauk yang lain
No comments:
Post a Comment