Thursday 19 January 2012

Sambal tumis ikan bilis cili api



Resepi nie dapat dari kakak saya, mmg sedap dijadikan hidangan sampingan atau di makan dengan nasi putih dan telur goreng...:)

Bahan-bahan nyer..:)

200 gram ikan bilis di bersihkan
10 biji bawang merah
10 biji chili api (boleh kurangkan kalau tak suka pedas)
1 biji bawang di potong bulat (pilih yang besar)
secubit serbuk kunyit
1 cawan santan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara nyer:-

  1. Kisar sekali ikan bilis, bawang merah dan cili api dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang besar yang dipotong bulat, tunggu sehingga bawang layu sedikit dan masukkan bahan yang telah dikisar. Masukkan secubit serbuk kunyit.
  3. Masukkan santan dan kacau sebati.
  4. Perasakan dengan garam.
  5. Tunggu sehingga santan kering dan pecah minyak, tutup api.

No comments:

Post a Comment