Bahan-bahan nyer...:)
1 kilo ayam kampung dibersihkan dan dipotong kecil
2 biji kentang dibelah empat
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili hijau dibelah dua
3 sudu besar serbuk kari ayam*
1 sudu kecil serbuk cili*
1 sudu kecil serbuk kunyit* ( * dicampur sekali )
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili hijau dibelah dua
3 sudu besar serbuk kari ayam*
1 sudu kecil serbuk cili*
1 sudu kecil serbuk kunyit* ( * dicampur sekali )
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Bahan untuk menumis:-
2 cm kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 bunga cengkih
1 tangkai daun kari
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 bunga cengkih
1 tangkai daun kari
Bahan kisar:-
7 biji bawang kecil
2 batang serai
5 cm halia
3 biji bawang putih
Cara-cara nyer..:)
1. Bersihkan ayam, potong kecil, ditambah sedikit air, sedikit serbuk kunyit dan garam, masak
dalam presure cooker selama 10 minit dan ketepikan.
2. Panaskan kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih hingga naik bau dan
2. Panaskan kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih hingga naik bau dan
diikuti dengan bahan kisar tadi dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan kacau rata,
4. Masukkan serbuk rempah (serbuk kari ayam, serbuk cili, serbuk kunyit) dan kacau rata.
5. Campurkan sedikit air dan biarkan rempah sebati dengan daging.
6. Masukkan kentang dan tomato dan tambahkan air (cukup sekadar menutupi ayam
3. Masukkan ayam dan kacau rata,
4. Masukkan serbuk rempah (serbuk kari ayam, serbuk cili, serbuk kunyit) dan kacau rata.
5. Campurkan sedikit air dan biarkan rempah sebati dengan daging.
6. Masukkan kentang dan tomato dan tambahkan air (cukup sekadar menutupi ayam
tadi).
7. Tunggu sehingga kentang empuk dan kari menjadi sedikit pekat, kurangkan api
7. Tunggu sehingga kentang empuk dan kari menjadi sedikit pekat, kurangkan api
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete