Bahan-bahan nyer :)
- 500 gram Udang saiz sederhana ( dibersihkan dan tinggalkan kulit bahagian ekor nyer)
- 5 biji bawang putih dicincang halus
- 2 tangkai dau kari
- 5 biji cili api dihiris halus ( boleh tambah kalau nak pedas lagi)
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil lada sulah
- 1/2 cawan susu cair
- Garam secukup rasa
Cara-cara nyer :)
- Bersihkan udang, toskan air, gaulkan sebati dengan tepung jagung, sedikit garam, dan lada sulah. Ketepikan selama 15 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang tersebut dan toskan minyak, ketepikan.
- Didalam kuali yang lain, cairkan butter atas api yang sederhana, tumiskan bawang putih dahulu sampai naik bau, masukkan cili api dan daun kari.
- Tumis sebentar dan masukkan susu cair tadi dan kacau.
- Biarkan sos menjadi pekat dan masukkan udang dan gaul sebati
- Tutup api dan hidangkan panas.
Hi Wani your recipes are very good and looking yummy. I will try it out this weekend. Thanks a lot.
ReplyDeleteHi thanks for the visit...do try and let me know the outcomings...:D
ReplyDeleteI just try your recipe...it taste so delicious...i love it...gonna cook it next time...
ReplyDelete