Wednesday 29 February 2012

Creamy Butter Prawn / Udang Mentega Berkrim



Bahan-bahan nyer :)

  • 500 gram Udang saiz sederhana ( dibersihkan dan tinggalkan kulit bahagian ekor  nyer)
  • 5 biji bawang putih dicincang halus
  • 2 tangkai dau kari
  • 5 biji cili api dihiris halus ( boleh tambah kalau nak pedas lagi)
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 1/2 cawan susu cair
  • Garam secukup rasa


Cara-cara nyer :)
  1. Bersihkan udang, toskan air, gaulkan sebati dengan tepung jagung, sedikit garam, dan lada sulah. Ketepikan selama 15 minit.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang tersebut dan toskan minyak, ketepikan.
  3. Didalam kuali yang lain, cairkan butter atas api yang sederhana, tumiskan bawang putih dahulu sampai naik bau, masukkan cili api dan daun kari.
  4. Tumis sebentar dan masukkan susu cair tadi dan kacau.
  5. Biarkan sos menjadi pekat dan masukkan udang dan gaul sebati
  6. Tutup api dan hidangkan panas.



3 comments:

  1. Hi Wani your recipes are very good and looking yummy. I will try it out this weekend. Thanks a lot.

    ReplyDelete
  2. Hi thanks for the visit...do try and let me know the outcomings...:D

    ReplyDelete
  3. I just try your recipe...it taste so delicious...i love it...gonna cook it next time...

    ReplyDelete